top of page

7 nõuannet, kuidas perepildistamine lastega sujuvamalt laabuks

Kas teate milline on üks õige perepildistamine?


Selline, kus saab ilusaid mälestusi ning näpuotsaga nalja ja krutskeid ka.

Just selline oli meie fotosessioon siin galeriis oleva vahva perega, kes sõitis minu juurde oma armsaid mälestusi jäädvustama üle 70km kauguselt.

See oli imetore fotosessioon ja ma olen südamest tänulik teile usalduse eest!

Aga on Sul vahest juhtunud hoopis nii, et sinu armsad kullatükid ühtäkki fotograafi juures fotosessioonil olles mitte mingit koostööd teha ei taha?


Kuidas teha nii, et pildistamine lastega oleks kõigile üks mõnus kogemus, mitte üks suur stress?


Mul on Sulle 7 head nõuannet, kuidas valmistuda nii, et fotograafi juures käimine võiks laabuda sujuvamalt ning sellest jääks kõigile toredam kogemus ja ühtlasi ka ilusamad mälestused!

1. Hoolitse selle eest, et rõivad ning jalatsid, mis sa oled lastele fotosessiooniks planeerinud oleksid päriselt ka talle mõnusad ja mugavad. Sest me emmed teame ju väga hästi, et kui lapsel on seljas midagi ebamugavat või mis talle ei meeldi, siis naeratusi naljalt sealt ei tule. Niisamuti võib beebi virila oleku põhjuseks olla see, et mingi riideese ei ole tema jaks mugav, vaid hoopis häiriv.

2. Jälgi, et enne fotosessiooni oleksid lastel kõhud täis söödud. Ning! alati! võta ka pildistamisele kaasa miskit kiireks ampsuks. Näljane laps on üks kõige ebakoostööaltim isend maamunal! Hea snäkk on selline, mis on väike ning ei määri - nagu kreekerid või kamapallid.

3. Ära unusta juua kaasa võtta! Seda eriti, kui pildistamine toimub suvel ja õues on soe. Kuid isegi jahedama ilmaga on lastega pildistamine väga liikuv ning energiat nõudev tegevus, seega väike kosutav joogipaus kulub nii lastele, kui vanematele marjaks ära.

4. Vestle lastega enne pildistamist, et lähete kogu perega pildistama fotograafi juurde! Tee seda kindlasti juba paar päeva enne fotosessiooni päeva, et laps jõuaks selle infoga harjuda. Kui laps on piisavalt vana, võiksid talle selgitada kuhu on minek ning mis hakkab toimuma. Võimalusel näita talle fotograafist pilti ning anna ka mõista, millist käitumist temalt fotosessioonil oodatakse (koostööd). Kindlasti peaks vestluse toon olema positiivne, sest ühiste mälestuste loomine on tore protsess. Võid ka olla kindel, et fotograaf annab endast 200%, et lastega hea kontakt saavutada ning, et sessioon õnnestuks.

5. Ära sea ebareaalseid ootusi ega sunni last naeratama! Kui fotograaf pildistab parasjagu Sinu last, siis püüa hoida tagasi soovi käskida oma lapsel nüüd pildi jaoks naeratada. See on kindel viis, kuidas laps näeb pildil hoopis krampis ja ebaloomulik välja. Naljad ja mängud on palju parem viis, kuidas ehedat emotsiooni esile kutsuda. Suhtle julgesti ka fotograafiga, sest Sina tunned oma last kõige paremini, mis nali Sinu last rõõmsaks teeb või naerma ajab.

6. Ole julge oma last kiitma ja premeerima tubli käitumise eest! Teinekord on parim viis fotosessiooni õnnestumiseks pisike kavalus ja läbirääkimised. Paku lapsele koostöö eest preemiat. See võib-olla lubadus tema lemmiktegevuseks või miskit maitsvat peale pildistamist.

7. Hoia ise positiivset meelt! See on viimane ja kõige olulisem nõuanne, sest lapsed on parimad peegeldid. Kui laps tunneb, et ema ja isa on stressis ja ärritunud, siis see õõnestab tema kindlustunnet, mis omakorda paneb teda otsima pereliikmete (negatiivset) tähelepanu ja kinnitust.

Kõik ei peagi olema ideaalne, vaid ehe ja kajastama just teie pere mälestusi sel eluetapil. Seega - paar sügavat hingetõmmet ning lihtsalt lase minna, naudi protsessi!

Fotograaf on sessioonil Sinu parim sõber, tugi ja abi. Usalda oma valitud fotograafi ja tunne rõõmu oma põnnidest!

Olen ka ise nelja lapse ema ning mõistan väga hästi, milline väljakutse on teil perega kaamera ette jõuda! Lapsed on väikesed inimesed oma emotsioonide ja tujude ning paremate ja halvemate päevadega. Parim, mida saame teha on arvestada nende emotsioonidega ning jääda ise tasakaalukaks.

Lastega pildistamine on alati õige pisut hullumeelne ettevõtmine, kuid see on seda pingutust kindlasti väärt!


Milline imeline kingitus on see Sinu lapsele - kasvada üles omades mälestusi nendest toredatest aegadest koos ühiselt kogu perega. Kingitus kogu eluks! Aasta aastalt nende fotode väärtus vaid kasvab!

Seega kindlasti ära jäta neid vaid nutiseadmetesse vaid prindi oma perepildid ka paberile!

Lase oma lastel nende mälestuste keskel üles kasvada, et nad teaksid kui hoitud ja armastatud nad on!


bottom of page